FAQ

Waarom 50 euro?
Achter dit bedrag zitten geen ingewikkelde (of minder ingewikkelde) berekeningen. Dit zat vanaf het begin zo in m’n hoofd. Net toen ik mijn idee kenbaar begon te maken tegen vrienden, kwam DIT op het nieuws. Toen wist ik dat ik qua budget wel goed zat.
(als iemand mij doorheen het jaar in contact kan brengen met hem, zou dat tof zijn!)

Waarom een jaar?

  • Om alle jaarlijkse kosten mee te nemen in mijn experiment (zorgkas, velo-kaart Antwerpen, familiale verzekering,…)
  • Om alle voor- en nadelen van elk seizoen te hebben

Hoe kom ik hierbij?
Ik had geen huis, geen job en geen lief, dus ik had tijd om met andere dingen bezig te zijn 😉

De laatste jaren vind ik het steeds belangrijker om ecologisch en bewust te leven, met de natuur mee ipv ertegen, doen wat ik leuk vind en niet wat er perse van mij verwacht wordt. Ook hou ik niet van verspilling, maar ben ik er zelf wel geregeld schuldig aan. Ik merkte dat ik bepaalde dingen heel graag wil doen (wildplukken, regenwater opvangen en gebruiken, moestuinieren,…), maar dat zolang het niet echt moet, ik het ook niet doe.

Ik heb dus een tamelijk drastische manier voor mezelf verzonnen om al deze dingen wel te doen en ze hopelijk als gewoon te gaan beschouwen. (uiteraard kan niet alles eco en bio zijn met maar 50 euro/week, maar ik hou er graag rekening mee in de mate van het mogelijke)

Ondertussen volg ik een online filmopleiding waarvoor ik als eindopdracht een kortfilm/documentaire moet maken. Ik heb 3 maanden geprobeerd een liefdesdrama te schrijven en ondanks wel wat ervaring daarin ;-), heb ik dat toch maar even in de ijskast gestopt. Mijn 50 euro idee werd op dat moment steeds belangrijker en toen heb ik besloten om beide aan elkaar te koppelen. Het klinkt misschien vreemd, een documentaire over mezelf te maken, maar ik wil gewoon heel graag zelf de film maken EN zelf het experiment uitvoeren.

Toen dat eenmaal beslist was, heb ik mij 2 maanden quasi fulltime voorbereid op wat ging komen. Een locatie zoeken, een tent kopen, een bodem maken, een versnelling hoger geschakeld wat betreft de filmopleiding, informatie zoeken over water-opvangsystemen, composteren, zonnepanelen en batterijen, nadenken over onmisbare items, een composttoilet gemaakt, hout verzameld, hout gehakt, een blog gemaakt enzovoort.

 

Wat wil ik hiermee bereiken?
Er zijn meerdere redenen waarom ik dit wil doen.

  • Ik wil weten of ik het kan, rondkomen met 50 euro
  • Ik wil weten hoe het voelt om minder geld te hebben dan tijd. Ik wil voelen hoe dit mijn ‘zijn’ beïnvloed: word ik hier gelukkiger van of net niet (wat niet wil zeggen dat ik ongelukkig ben)? Wat heb ik echt nodig en wat niet? Wat doet dit met mijn creativiteit? Kan ik mijn moraal hoog houden in moeilijke omstandigheden?
  • Ik vind het jammer dat ik de gewoontes die vb. mijn grootouders nog hadden, niet meer heb geleerd omwille van economische vooruitgang. Waarom nog zelf groenten kweken als alle soorten altijd te verkrijgen zijn in de supermarkt? Waarom nog regenwater opvangen als er proper water uit de kraan komt tegen een zacht prijsje? Waarom nog kapotte kleren of spullen repareren? Waarom poetsen wij onze huizen in godsnaam met 7 verschillende producten terwijl 2 basisproducten volstaan,… En zo zijn er 101 dingen die ik wil leren.
  • Voldoening halen uit zelfstandigheid
  • Een mooie film maken

Wie ben ik?
Een normale jonge dertiger die een dik jaar geleden flink tegen een muur gelopen is op meerdere vlakken. Ik heb mij dan ontdaan van al wat mij stress gaf: mijn job, mijn huis en mijn auto. Feit is dat ik m’n rust heb teruggevonden na 9 maanden vrijwilligerswerk op verschillende plaatsen. Ook begin ik stilaan te beseffen dat dit mijn leven is en dat vooral ik gelukkig moet zijn met wat ik doe.

Ik heb 22 jaar op den buiten gewoond, dan 8 jaar in Antwerpen en nu sinds kort terug op den buiten. Ik hou heel erg van de stad, maar weet niet of dit de juiste plaats voor mij is om te wonen.

Verder hou ik van festivals/optredens, een pint drinken met vrienden, af en toe iets gaan eten, wandelen, yoga, reizen,… Hoe sommige van deze hobby’s rijmen met het experiment, valt nog af te wachten.

img_1465