week 32

Slakken zijn gemeen.
De grieten van ‘Groeten uit Transitie’ kunnen beweren wat ze willen, ik weet nu dat slakken niet enkel aan je groenten zitten als er niet voldoende groen rondom de tuin te vinden is.
Die vreetzakken hebben de weg naar mijn met-veel-liefde-‘grootgebrachte’-plantjes gevonden, ondanks massa’s onkruid rondom.

img_3569.jpgimg_3571-e1497862468954.jpg

(verder is Groeten uit Transitie wel een heel erg fijn boek hoor en goedlachs ingestelde personen kunnen er hardop mee lachen)

Enkele maanden geleden had ik een geanimeerd gesprek met de boer en zijn medewerkers over ‘wat te doen met slakken’. Zij hadden er toen al last van, ik nog niet. Hun aanpak: doormidden snijden. Ik vond dat toch wat choquerend, maar de uitleg achter de actie is dat er dan nematoden vrijkomen, een vijand van de slak in de slak zelf. Omwille van het tekstje hierboven was ik toen nog van mening dat slakken echter ook positieve eigenschappen hebben en nam het voor hen op. Het was 3 tegen 1.

Op mijn wwoof-plek een jaar geleden gaven we ze aan de kippen. Gedurende 50 slakken een waar feest, maar 3 kippen kunnen onmogelijk emmersvol slakken verwerken en dus smeten we ze ‘en masse’ in de Nete. Dat vond de boer op zijn beurt dan weer laf, wat het ook een beetje is. Maar goed, een wwoofer een halve dag slakken laten doorsnijden, is ook wat vergezocht.

Besproken opties die nog over blijven:
– opeten: lijkt op het eerste zicht interessant voor mij —> massa’s gratis eten, het blijkt gezond te zijn en de slakkenpopulatie daalt. In zo’n situaties is het toch vaak van ‘als jij het doet, ik ook’, maar de rest wou niet mee. Mocht er iemand dit graag met mij proberen, dan hoor ik het graag.
– hoestsiroop van maken: wil ik effectief wel proberen, al lijkt het me tamelijk gruwelijk voor de slakken in kwestie.

Ondertussen heb ik me aangesloten bij de boer en heb ik zelf ook al enkele slakken doormidden gesneden om triestige taferelen als deze tot een minimum te beperken. En ook omdat de boer zei dat ik elke slak moest opeten die ik zag en besloot niet doormidden te snijden.

 

Ik las een heel flauw boek aantrekkelijk getiteld ‘was ik in vredesnaam maar thuis bij de warme kachel gebleven’ en met ondertitel ‘de verschrikkelijkste reisverhalen van overal tot in de oeral’. Ik ergerde mij vooral aan het feit dat mensen zich ergeren aan vliegtuigvertragingen en daar ellenlange pagina’s over schrijven met bijvoeglijke naamwoorden die het allemaal nog dramatischer maken. Alsof een vertraging onderweg naar je 5-sterren-hotel het verschrikkelijkste is wat je kan overkomen? Misschien moeten deze auteurs eens een aantrekkelijk getiteld boek lezen over relativeren.

Volgens het KMI valt er gemiddeld zoveel regen in Essen, per maand.

img_32391.jpg

Niet zo voor mei en juni 2017. Iedereen weet dat het al zo’n 6 weken amper geregend heeft, maar toen hij wel viel ging dat gepaard met zoveel wind dat m’n opvangzeil gescheurd is. Niet op zo’n dramatische wijze dat het niet meer hersteld kan worden en tot dat moment is aangebroken, hoop ik gewoon dat het voorlopig nog de helft zoveel water kan opvangen. Het is net het tegenovergestelde van vorig jaar: toen regende het in deze periode zo’n 6 weken aan een stuk…

Op dit moment ben ik heel blij met mijn pomp die grondwater naar boven pompt. Het water is vies en het stinkt ook een beetje, maar volgens kenners is het goed genoeg om mijn groenten te gieten. Het regenwater dat nog in de ton zit, hou ik liever voor spaarzame douchebeurten.

img_3567-e1497862883236.jpg

 

Wat nog:
– Via de fietsostrade fietste ik op een dag heen en weer naar Antwerpen. Dat ging best vlot, al raakte ik het spoor (letterlijk) bijster tussen Kapellen en Ekeren, omdat – zo ontdekte ik op de terugweg – dit stuk niet bestaat. En een omleiding helaas ook niet. Verder stond ik in Antwerpen voor een gesloten (open) brug en raakte ik verstrikt in wegenwerken aan de Leien en de Steenhouwersvest en …
– Helpen bij een verrassingsklusdag in Retie. Voor wie het concept niet kent: men verzamelt een aantal werkende personen om de grote tuin van de jarige – die altijd klaar staat voor de hele Kempen en (daardoor?) het eigen werk niet rond krijgt – op orde te zetten. Men zorgt ook voor iemand die goed kan koken om de helpers van energie te voorzien.

  • retie
  • Ik betrapte de poes OP de serre. En nu twijfel ik of het gefriemel ’s morgens op mijn dak wel degelijk van vogels komt…
  • Er lag een dode rat voor mijn deur. Ook iets van de poes denk ik.
  • Mijn courgetten, bonen, patatten en erwten groeien als kool en mijn kolen hebben het groeien zowat gestaakt.
  •  Vreemd tafereel bij de Oost-Indische Kersen. Hoofdplant ligt ’s morgens naast nieuw plantje dat op dezelfde plek staat.
    IMG_3517
  • Ik maakte een mooi filmpje over de bioboerderij waar ik werkte. Meer dan 3 minuten heb je niet nodig om verliefd te worden op deze boer en z’n veld.

 

Financieel:

week 31:
Supermarkt: 23,48 euro
G&F: 9 euro
Ysje@bosbar: 4 euro
Frituur: 3,5 euro
Wasserette: 3,5 euro
Spaarpot: 6,52 euro

Week 32:
Supermarkt: 16,17 euro
G&F: 13,50 euro
Bus: 0,8 euro (kaart had niet meer voldoende krediet)
Drankenhandel: 8,32 euro

Een gedachte over “week 32

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s