week 23 en 24

Voor wat hoort wat* en dus sapte ik maandag het dierenhok van mijn ‘partner-in-crime’, bijgestaan door een zeer nieuwsgierige en ook wel destructieve ezel (en een stel tamme geiten).

sapwerken Kaat Verellen

 

* Dit jaar is ‘voor wat hoort wat’ een beetje mijn motto, omdat er toch iets of wat duidelijkheid moet zijn omtrent de ruilhandel. Maar over het algemeen ben ik van mening dat dit niet steeds voor dezelfde persoon moet zijn. Ik bedoel hiermee dat als ik persoon A belangeloos met iets help, hij dit dan misschien ook zal doen voor een persoon B en dat ik uiteindelijk wel eens belangeloos hulp zal krijgen van een persoon L of P. Dit vind ik ook een veel mooiere gedachte: niet direct iets terug verwachten, maar er wel in geloven dat je het ooit (indirect) terugkrijgt.

Dinsdagochtend was ik uitgenodigd voor een ontbijt bij de organisatoren van Klapstop. Een kunstproject rond stilte/geluid met onder meer 6 containers, ingericht door kunstenaars, verspreid over de gemeente. En verder nog heel wat ‘workshops’ en belevenissen op een centrale plek. Daar was ook de mogelijkheid om te overnachten in een serre, tent, pipowagen of yurt. De deal was dat ik tijdens het ontbijt een beetje vertelde over mijn project aan de mensen die daar de nacht hadden doorgebracht. Ik ging ook naar huis met een nieuw zeil om mee te experimenteren (opvangen regenwater voor douche is het plan). Heel fijn allemaal.
Ik heb ook nog even in een pikdonkere ‘silent box’ gestaan. Het zou daar zo stil zijn dat je na een tijdje je eigen bloed kan horen stromen. Maar dat lukte bij mij niet. Misschien wilde ik het te graag, of zijn mijn oren gewoon niet goed genoeg.

Bedenkingen tijdens het meditatief bakkenwassen  en aardbeienonderstoppen:

Ik ben nogal plichtbewust. Voor mensen die mij niet kennen, klinkt dat misschien wat vreemd, maar toch is het zo. Ik kom altijd op tijd, in mijn job wil ik alles juist en goed doen, afspraak is afspraak,…
Zo dacht ik bijvoorbeeld ook dat als iemand mij een voorstel deed en er stond nog niets in mijn agenda op die dag, dat ik wel ‘ja’ moest zeggen. Ik dacht daar eigenlijk niet eens over na, dat hoorde gewoon zo. En zo kwam het dat ik af en toe ergens was, waar ik niet perse wilde zijn of dingen deed die ik niet perse wilde doen.
Nu heb ik al wel langer door dat ik dit jaar niet hetzelfde leven kan leiden als de voorgaande jaren, maar dat heeft natuurlijk ergens ook invloed op mijn vrienden. Ik krijg geregeld voorstellen die op dit moment niet haalbaar zijn: op weekend / reis gaan, festivallen, uit eten gaan,… Het is altijd fijn om meegevraagd te worden, daar niet van, maar ik denk dat een ‘nee’ uit mijn mond voor velen iets nieuws is, toch zeker als ik niets anders wezenlijks te doen heb. Ze proberen dan oplossingen te zoeken zodat ik toch mee kan en dat is natuurlijk heel lief, maar naast plichtbewust ben ik ook beïnvloedbaar (of bespeelbaar), en dan bestaat steeds het gevaar dat ik weer voorbij ga aan wat ik zelf wil en mee ga in wat anderen van mij verlangen.
Eigenlijk doet het me gewoon deugd om dit jaar het ideale ‘excuus’ te hebben en me tot niets verplicht te voelen en eens niet overal te moeten (en te willen) bij zijn.

Hetzelfde geldt voor de ruilhandel-klusjes. Ik zei zo goed als altijd ja, zonder na te denken of ik er zelf wel mee gebaat ben. Vanaf nu zal ik dus ook daar selectiever in zijn. Veel heeft te maken met ‘niemand willen teleurstellen’. Naast plichtbewust en beinvloedbaar, ben ik namelijk ook een conflictvermijder. Dat houdt in dat ik vooral niets fout wil doen of niemand een reden wil geven om kwaad op mij te zijn. Ik denk niet dat ik geboren ben met die laatste eigenschap, die is er door de jaren heen in geslopen. In alle geval hangen die drie eigenschappen onvermijdelijk samen. Aan mij om er een evenwicht in te vinden.

Iets anders nu:
Op reis vind ik het best fijn om eens 20 uren op een bus te gaan zitten. Waar ik graag vertoef is er vaak een Andes om naar te kijken, zijn de zetels zoals in business class op’t vliegtuig, stappen verkopers van allerlei lekkers de bus op om hun waar aan te bieden, staat er een vrolijk muziekje op of doen mensen een babbeltje. Het enige waar ik me dan soms zorgen over hoef te maken is of die gek vooraan niet wat overmoedig wordt. Maar verder moet ik tijdens die 20 uren niets, alleen maar onderweg zijn. Ik denk graag dat er Spaans of Zuid-Amerikaans bloed door mij stroomt. Ik voel mij daar zo op mijn gemak, en de locals spreken mij aan alsof ik daar thuis hoor. Maar ik dwaal weer af…

Ik wou schrijven dat ik op zaterdag met de Eurolines-bus naar Poole, Engeland ben gereden, maar dat dat dus helemaal anders aanvoelde als een lange busrit in pakweg Zuid-Amerika. Tijdens de heenrit was ik te veel gefocust op de tijd en keek ik zowat elke 5 minuten op de klok. Het was dan ook gewoon wat saai: het uitzicht langs de Belgische autostrade. Na veel getaffel bij de grensovergang, mochten we dan toch met de bus op de trein (zij het met 2 man minder) en 35 minuten later stonden we in Folkestone. Daarna nog een uurtje door Londen rijden (leuk), 2 uur wachten in het busstation en 3 uur op de bus naar Poole. Exact 13 uur nadat ik de deur van mijn huis dicht trok, stond ik binnen bij Anke.

76 uur in Engeland in een paar staakwoorden/halfzinnen:
working holiday – anke and a little bit of bryan – veggie english breakfast – zon – wind – behangpapier aftrekken – cottage pie – wandelen met boxer op strand (2x) – een halve dag 4g opzetten in plaats van de wifi (zucht) – rum – nog meer rum – en ook nog wat gin – klein katerke – voor anderen een iets grotere kater – palmbomen – tinder – roddels – lord nelson – einde week 23 – begin week 24 – steeds opnieuw naar links kijken en mezelf afvragen waarom de chauffeur blijft wachten – Pasen zonder paaseieren – vermoeiende Amerikaanse – all in verwennerij – muziek – lijm van de muur schrapen – grappige meeuwen – wilde paarden in NP – zin in een roadtripke volgende zomer

76 uur in Engeland in enkele vage foto’s:


Ah ja, niet dat ik er principieel tegen ben, maar slapen doe ik over het algemeen niet, als het a) niet donker is, als er b) geluid is, als ik c) niet plat kan liggen. Als je me dat ooit wel ziet doen bij a), b) of c), breng me dan maar naar een ziekenhuis.
Ik was heel blij toen we op de terugweg met de bus op de ferry gingen in plaats van op de trein. Ik moest echt heel nodig slapen, dus ik smeet mij schaamteloos in een grote zetel, propte m’n oordoppen goed diep, gebruikte m’n rugzak als kussen en legde een trui over m’n kop. Enige tijd later werd ik nogal bruut gewekt door iemand die 3x heel hard op een zetel klopte. Nog voor ik mijn ogen open deed, wist ik hoe laat het was (figuurlijk): heel de boot was leeg en de kuisploeg had mij zonet wakker gemaakt. Ik voelde mij een beetje weggejaagd zoals een ongewenste hond in een restaurant, maar had niet echt tijd om daar op door te gaan. Ik riep dus een welgemeende ‘thank you’, vermoedelijk voorafgegaan door een ander woord. De ene seconde lag ik in een diepe slaap, te dromen over een felblauwe smurrie op mijn kop (echt waar) en de volgende seconde was ik al begonnen aan mijn 200 meter sprint / hindernissenparcours / trappenlopen / buszoeken (ik had ook schaamteloos mijn schoenen aangehouden).
Eind goed, al goed: de bus stond er nog.

Ik zou nog wat verder kunnen ratelen, maar ik hou nog wat voor volgende week.

Financieel, week 23 en 24 tesamen:
Brunch (week 22): 10 euro
G&F: 25,20 euro
Supermarkt: 34,59 euro
Eitjes bij de boer: 1,50 euro
Trein: 8,40 euro
In Londen ruilde ik 10 euro tegen 6 pond (3 x 30p voor toilet, 5 pond voor 1 grote en 1 kleine pint in Poole, 10p als herinnering aan een fijne 3-daagse)
Toilet Antwerpen Centraal: 0,5 euro
Bakker: 1,95 euro
Kopies (haha): 1,20 euro
Spaarpot: 11,66 euro

(Klopt, dat is 105 euro. Ik heb m’n volle pot honing verkocht aan een vriendin, omdat zij zonder zat en ik nog niet.)

En toen… werd er 50 euro uit de spaarpot gehaald… en aan de zorgkas gegeven.

IMG_2945

4 gedachtes over “week 23 en 24

 1. spaarpot: 11.66
  50 euro uit de spaarpot gehaald

  Kaat heeft duidelijk ambitie om minister van begroting te worden 🙂

  (Toch bedankt om er mij aan te herinneren dat ik die betaling ook nog moet doen… elk jaar hetzelfde liedje)

  Like

 2. Ik heb eigenlijk maar over ééh iets dat je schreef iets te vertellen! 🙂

  Je schreef dat je graag naar Zuid-Amerika op reis gaat. Ik ben er zelf nog nooit geweest
  (‘k hou niet zo van vliegen)…maar telkens er een documentaire op Tv over Z-Amerika is heeft het mijn interesse gewekt…
  …Hoe dat komt?…

  Heb je ooit de tekenfilm “De Geheimzinnige Steden van Goud” gezien? ** (Engelse titel: The Mysterious Cities of Gold) Als kind liep deze tekenfilm op TV… ‘k was er toen helemaal verzot van!

  Vele jaren later heb ik de serie opnieuw kunnen bekijken: mijn herinneringen waren juist: het is nog
  steeds even goed! Wat als kind aan me voorbij ging, was dat de plaatsen en de omgeving helemaal
  accuraat is en -voor het grootste gedeelte- allemaal heeft bestaan.
  Het gaat over Maya’s, Inca’s, Azteken en noemzomaarop….
  Op het einde van iedere aflevering is er een kort stukje documentaire over het echte Zuid-Amerika.

  Hier is een trailer die door een fan (niet door mij) is gemaakt:
  Dat geeft je een goed idee:

  Zeker eens proberen te belijken op Youtube. Er zijn nog vele filmpjes te vinden, maar dit
  is één van de beste trailers vind ik. (deze trailer verklapt ook niet teveel van het verhaal)

  Een verhaal van puur goud!…:-) Enfin, da’s mijn mening.
  Als het je iets zegt: zeker eens de volledige serie proberen te bekijken.


  ** Indien JA: dan weet je het al 🙂
  ** Indien NEE: dan weet je het nu 🙂

  Like

 3. Zo herkenbaar jouw nood om af en toe voor jezelf te kiezen, inspirerend hoe je daar mee om gaat en je grenzen probeert af te bakenen. Altijd fijn om jouw verhalen te lezen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s