week 21

Ik vond deze week weer bijna genoeg excuses om niet in de serre te moeten werken. Gelukkig schiep God (of iemand anders) een 7de dag waarop ik me dan ook tamelijk verplicht voelde om de netels en puinen (znw. vr. Volksnaam in Brabant en Antwerpen voor de kweek of het kweekgras; Triticum repens. Ook penen, panen, peinen, peien, paien geheten. Vb: Puinen zijn moeilijk weg te krijgen uit de gazon, ze hebben heel lange wortels) te lijf te gaan. Op zondagvoormiddag stond ik dus te zweten in de serre, en in de  namiddag te zaaien buiten de serre.

En wat waren dan die zogenaamde excuses?
’s Maandags kwam een handyman mijn buitentoilet verder afmaken en fabriceerden we een vliegenraam.
Dinsdags hielp ik een vriendin haar tuin proper zetten
’s Woensdags en ’s vrijdags werkte ik bij de boer
Donderdags deed ik een heel deel van de taken op de to do-lijst
Na het werk op vrijdag fietste ik bijna de ziel uit mijn lijf om net op tijd een lift te halen naar Antwerpen, voor 14 drukbezette uren aldaar (eten, douchen, cafe, feestje, slapen, ontbijten)
’s Zaterdags ontving ik bezoek dat zelf dessert meebracht

To do-lijst:
wc poetsen + beitsen + gezellig maken
huis poetsen
avocadopit planten
patatten en ajuinen in de grond steken
laatste bed maken
berg wegschuppen (deels gedaan dus)
deur serre vervangen
plaat koelbox op maat maken
terras betegelen + paadje maken
berk zoeken voor sap
handleiding wc
deksel halen jan
ton kuisen + meetstok maken
phacelia zaaien 
compost halen en vermengen met grond
schuif wisselen
paardenmest halen om pompoenen in te zaaien (misschien een ideetje voor Lutgarde De Fruytier)

 

Mijn voorlopig definitief moestuinplan (wordt steeds opnieuw aangepast aan de werkelijkheid)

IMG_2720

Het gaat hier om een permacultuur-tuin (mijn autocorrector wil er altijd een -s- voor zetten. Mocht dat ongewenst gebeuren, dan is dat niet bedoeld als een flauw mopje). Op het eerste zicht lijkt het een verwilderde chaotische moestuin, maarrrrr de chaos is georkestreerd. De groenten, planten, kruiden en bloemen staan zo geordend dat ze elkaar versterken, plagen misleiden of net de juiste insecten aantrekken,… De meeste planten hebben meerdere functies, vb: Oost-Indische Kers is mooi, geeft eetbare bloemen, beïnvloedt op gunstige wijze de groei van onder andere pompoen en boon en maakt veel blad dat gebruikt kan worden om te mulchen. Dit is de eerste keer dat ik mij aan een moestuin waag, dus er staan waarschijnlijk ‘fouten’ of ‘minder geslaagde combinaties’ op mijn plan, maar dat is deel van het leerproces. Uiteraard wordt hier geen rotzooi gespoten, al beslissen een boer op het veld naast mij en de wind daar soms anders over.

Permacultuur is trouwens meer dan alleen maar een manier van tuinieren, het is een manier van leven. Een beetje wat ik hier probeer te doen: earth care, fair share, people care.

 

 

 

Verder in week 21:

 • Ik keek nog eens in de spiegel en zag een kleurtje in mijn gezicht en een beginnende dreadlock.
 • Ik had een bang momentje, hooguit 2 minuten. Na windstormen, sneeuw en wekenlange regenbuien, moest mijn huisje nu ook een flinke hagelbui doorstaan. Okee, het was niet zo erg als enkele jaren geleden in Antwerpen en gewoon overdag, maar het maakte zo’n hels lawaai dat ik op een moment echt dacht dat de hagel los door m’n plexidakje zou gaan.

 

Financieel:

G&F: 8,5 euro
Supermarkt: 21,65 euro
Materiaal wc: 10 euro
Cafe: 7 euro
Spaarpot: 2,85 euro

3 gedachtes over “week 21

 1. Wat is dat toch weer allemaal zalig om te lezen lieve Kaat …

  drukbezette dagen daar …

  Permacultuur , nog een omschrijving :

  “een dans met de natuur, waarbij de natuur de leiding neemt ”

  schoon he …

  kus uit re-ie ❤

  ________________________________

  Like

 2. Hey Kaat, ik kijk altijd uit naar jouw verhalen! Je bent zo’n goede schrijfster (en den inhoud is ook interessant natuurlijk ;)). Sowieso goed bezig daar! Ik kom zeker eens kijken naar de serre en lekker witloof eten binnenkort!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s