week 20

In het echt:

IMG_2636.jpg

Gelukkig ben ik niet geboren als perfectionist. Voor mij is het al lang goed als het er een beetje op lijkt. Zoals met de moestuin. De uiteindelijke indeling lijkt inderdaad een beetje op de oorspronkelijke schets. Ik hou er niet zo van om alles perfect uit te meten. Ik ben eerder van de directe aanpak, een beetje denken, maar vooral doen en dan zien waar we uitkomen. En als het fout loopt, dan weet ik tenminste hoe het volgende keer niet moet. (En dan bedoel ik thuis, daar mag de boog wat minder gespannen staan. In mijn job ben ik uiteraard wel zeer plichtsbewust en nauwkeurig ;-)).

De eerste aardperen gingen de grond in en ik zaaide ook al wat spinazie, wortelen, ajuinen, radijzen, broccoli, zonnebloemen, phacelia,… De kippengaas waar ik mij vorige week nog geen raad mee wist, dient nu als steun voor de erwten. En oh ja, het wateropvangsysteem dat ik ergens in week 5 achteraan de tuin had voorzien, heb ik vervangen door een toilet met dak en goot. (volgende week meer hierover).

De serre liet ik deze week nog meer links liggen dan vorige week.

IMG_2575

Ik weet wel dat ik die best eerst in orde breng, maar ik kijk er een beetje tegenop: veel netels en veel puinen —> veel werk. Maar nu de moestuin er al redelijk bij ligt, heb ik volgende week geen excuus meer tot uitstel.

 

IMG_2581

Ondanks de verwaarlozing kwam er iets kijken in de koolrabi-afdeling. Dolgelukkig was ik bij het zien van dit kleintje. Maar nu blijken er her en der in de serre nog zo’n plantjes op te schieten (waar ik ze zeker niet gezaaid heb, maar misschien per ongeluk heb rondgestrooid?). Kan iemand mij met zekerheid zeggen of dit een beginnende koolrabi is?

Met de warme dagen van de voorbije weken, moest er dringend een soort van koelkast komen en, hoera, de koelbox lijkt zijn werk te doen. Hij heeft alleszins de puddingtest goed doorstaan. Drie dagen na aankoop smaakten deze nog verrassend fris en pudding-achtig. Vanaf nu gaan dus ook de groentjes, mayonaise en overschotten daarin.

IMG_2578

 

Verder heb ik deze week best wel wat gespaard. Dat kon ook niet anders met een rekening van 50 euro van de zorgkas in het vooruitzicht. De 4,10 euro van de trein die niet reed (week 12?) werden teruggestort en gingen integraal de spaarpot in.

treinticket terugbetaling

Ook de bon van 5 euro van Delhaize ging in de pot met het idee deze op een dag door te verkopen aan iemand die daar vaker passeert. Verder stopte ik er nog 5 euro van het weekbudget in.
Totaal in de spaarpot: 29,23 euro.

 

Op vrijdag nam ik de bus naar Retie. ’t Is te zeggen: eerst fietste ik 10km naar Wuustwezel, daar de bus op naar Brecht, daar de bus op naar Arendonk en daar de bus op naar Retie.

Omdat de verbinding naar Retie niet zo best is (met auto of openbaar vervoer) werd deze afstand vroeger al eens liftend overbrugd. Maar sinds enige tijd heeft mijn vader liever niet dat ik dat nog doe. Hij lijkt soms te vergeten dat we samen van Antwerpen naar Montpellier gelift hebben en dat dat superleuk was en vlot ging.  Hij gelooft waarschijnlijk dat dat avontuur goed is afgelopen omdat hij er bij was, een man. Ik geloof liever dat het te wijten is aan het feit dat er nog steeds een heel pak meer goeie dan slechte mensen rondlopen. Hij vindt mij naïef, ik vind dat okee. Maar goed, geen gelift dus, uit respect voor de ouderlijke bezorgdheid.

Echt een aanrader trouwens, de Kempen: de toevallige samenkomsten in een zonnige tuin, 2 uberschattige tweelingbaby’s, een goeie rommelmarkt, grappige verhalen met grappige accenten en gemeende knuffels maakten mijn weekend goed. De terugweg verliep minder volgens plan: in Turnhout reed m’n bus 10 minuten te vroeg en voor m’n neus door en dus stapte ik op eentje richting Antwerpen om daar in een zetel te belanden en voetbal te kijken. Fijn!

 

In het hoofd:
Soms word ik overvallen door vragen – dat hoeven niet eens ongepaste vragen te zijn – waarop ik niet direct een deftig antwoord kan formuleren. Dan geraak ik niet uit m’n woorden, kom ik niet tot de essentie of verlies ik m’n draad. Ik ben soms jaloers op mensen die ad rem zijn en direct een antwoord of mening klaar hebben, op alles wat zich voordoet. Alsof ze daar niet over moeten nadenken of dat eerder al gedaan hebben. Maar soms ben ik ook niet jaloers, het moet vermoeiend zijn om overal direct een mening over te hebben.

Maar dan, 3 dagen later, is ze daar, onaangekondigd, maar helemaal uitgeschreven in mijn hoofd: MIJN mening. Vaak te laat om terug te komen op het gesprek, maar wel helemaal klaar voor de volgende keer dat iemand me de vraag stelt en zich misschien bedenkt hoe gevat ik ben ;-).

De vraag was: “En moet dat dan perse op die blog, dat je een lief wilt?” Waarschijnlijk niet. Maar ik ben het beu om alles op te kroppen en wil opener zijn. Vooral voor mezelf, om niet met alles te blijven zitten. En ik heb de afgelopen 20 weken gemerkt dat ik het op papier veel beter kwijt kan dan in een gesprek. Mensen stellen soms niet de juiste vragen en ik geef te vaak geen antwoorden op ongestelde vragen.

Ik voel dat dit experiment mij raakt op veel meer vlakken dan ik vooraf had kunnen denken. Om het met een duur woord te zeggen, het is allesomvattend. Het doet me bewuster omgaan met de wereld en met geld, maar ook met mezelf. Het lijkt wel of ik grote kuis aan’t houden ben in m’n hoofd en dat ik met een schone lei wil beginnen, aan alles. Ik wil dingen uitspreken, dingen vergeten, mensen vergeven, kortom alles van me afschudden wat is blijven hangen. Denk nu niet dat ik zoals Brigitte Kaandorp een heel zwaar leven heb (volg aub de link, u zal het zich niet beklagen), maar net zoals bij iedereen gebeuren er soms dingen die minder leuk zijn. En daarom vind ik dat jullie ook ‘het recht’ hebben om te weten wat er in mij omgaat en wil ik niet enkel schrijven over hoe ik mijn geld uitgeef.

Financieel:

G&F: 5,35 euro
Supermarkt: 27,56 euro
Rommelmarkt: 5 euro (2 vesten)
Smoske en bruiswater op een terras, in Geel, met ons bakkes in de zon: 6,30 euro
Spaarpot: 5 euro

(wordt nog aangevuld: ik zit in de bib en de rekeningen liggen thuis.)

 

 

8 gedachtes over “week 20

 1. Hallo,
  Via mijn moeder ben ik op je blog terecht gekomen. Wat een fijn experiment!
  Een tip die je misschien al gekregen hebt:
  Een oude was- droogtrommel in de grond! Zo creeër je een koele ruimte waar geen beestjes aan kunnen. Ideaal voor je fruit en groenten te bewaren.

  Groeten
  Goe bezig😉
  Ester

  Like

 2. Hallo Kaat,
  Ik volg je blog sinds het in de Rondom (Mechelen) stond.
  Jouw ‘project’/avontuur/reis lijkt als 2 druppels op Walden van Henry David Thoreau.
  Sinds 2 jaar ben ik ook bezig met te denken over het leven (hoe?wat?waar?waarom?)
  en vind ik het zeer boeiend te zien hoe je elke dag (week) (over)leeft.
  Ik ben onder andere geïnteresseerd in “tiny houses” (wat jouw yurt is.) en fietsen (PodRide) (Damn, I hate driving a car).

  Even kort iets over mij: Man, 21 jaar, ik studeer ICT (Systeem Engineering).
  Ik zou graag eens langs willen komen als dat mag (met de fiets en neem ik een slaapzak mee voor 1 nacht), en wil jouw wel helpen.

  – The price of anything is the amount of life you exchange for it. – Henry David Thoreau
  Met veel zon en vreugde
  Andreas

  Like

 3. Als je het in je blog puur over het rondkomen met 50 euro per week zou hebben, kan je even goed elke week een screenshot van je spreadsheetbestand plaatsen…
  Dus ratel maar door, dat maakt het net interessant 🙂

  Like

  1. hallo,
   om te zorgen dat de letters groter op het scherm staan moet men tegelijk op Ctrl en + drukken. Als men achteraf iets anders wilt lezen waarvan het lettertype groter is moet men tegelijk op Ctrl en – drukken.

   Like

 4. Ik sluit mij aan bij Ludo’s commentaar; als het alleen over je financiën ging, zou ik je blog niet eens lezen (niet omdat dat niet interessant is, maar omdat ik weinig aan die info zou hebben ;-)). Juist je zielenroerselen maken het zo zinvol en verbonden. ‘k Zou je zo stilaan ook wel eens willen ontmoeten!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s