week 19

Ineens vlogen er vlinders en hommels en lieveheersbeestjes (en muggen) in de tuin. Ineens stonden er bloemen (en netels) en knoppen aan de bomen. Ineens waren de mensen een stuk vrolijker. Ineens werden de muts en handschoenen geruild voor zonnebril en -creme. De laatste maanden was ik zowat vergroeid met mijn thermische onderbroek, maar ineens paste een korte broek beter bij de weerssituatie. Ineens kon ik om 6u15 (!) naar het toilet zonder een koplamp mee te nemen. Ineens moesten de kippen niet meer in hun hok blijven. Ineens moest ik niet meer nadenken over welk toestel eerst op te laden. Ineens warmde mijn tent vanzelf op tot 24 graden en moest er ’s ochtends niet meer gestookt worden. Ineens stond ik daar zonder koelkast.

Ineens was daar de lente, het beste seizoen allertijden!

                                                    dag pauwoogje!

Een mens zou veronderstellen dat ik deze week als een gek in de serre begon te werken, nu deze eindelijk dicht ligt. Niet dus. Deze mens had heel veel nood aan buiten zijn en dus maakte ik de afspraak met mezelf dat zolang de zon scheen, ik buiten mocht werken. In de tuin werden bergen verzet.

En in de serre zaaide ik aubergines, koolrabi’s, verschillende soorten tomaten en paprika’s. Nog niet heel veel, eerst even kijken wat er gebeurt voor ik al m’n zaad verspeel.

IMG_2541.jpg

 

 

Een vaak gestelde lezersvraag vraagt om een antwoord in dialoog-vorm:

Iemand: waarom heb je eigenlijk geen kippen?
Ik: de buren hebben een stel kippen (en een haan) en binnenkort mag ik daar waarschijnlijk eitjes kopen. Ik mag er ook gerust een kip bijzetten, maar ik heb een boek waarin staat dat er een pikorde is bij kippen. De nieuwe kip zou dus een hele tijd gepest worden en dat wil ik niet.
Iemand: waarom zet je dan zelf geen kippenhok?
Ik: ik ben voorstander van vrij rondscharrelende kippen en dus zouden mijn kippen toch in aanraking komen met die van de buren (en gepest worden). Voor een hok met 2 kippen heb ik ook minstens 10m2 nodig en die heb ik niet. Daarenboven brengt de bouw van een kippenhok kosten met zich mee en zeker omdat het ook veilig moet zijn voor roofvogels en vossen. En ook, 2 eieren per dag is te veel voor mij alleen.
Voorlopig geen kippen dus, maar ooit hoop ik er natuurlijk wel te houden (want kippen zijn grappig).

 

Een andere vraag die me onlangs gesteld werd, ging over spullen die ik heb gekozen in’t begin van het experiment en nog niet gebruikt heb:

 • een (witte) badjas (what was i thinking?)
 • een werkjas (niet zo dom, maar ik koos steeds opnieuw voor de werkfleece)
 • wasmachinetrommel: het plan was om er een lamp van te maken of in de grond te steken als vuurton, maar geen van beide gaat gebeuren (dit jaar).
 • grote glazen kom (gaat nog wel van pas komen om slaatjes in te maken voor blijven-eters)
 • kippengaas: haha

 

 

Ik ging vreemd en kocht wat dingen in een groentewinkel in het dorp. Ik viel achterover toen ik … (nee, das overdreven) … groot was mijn verbazing toen de niet-biologische fruitjes duurder bleken dan de biologische die ik bij de boer koop.

Om het duidelijk te maken, een klein tabelletje:

product            gewone groentewinkel        bio groentewinkel

2 bananen       1,04 euro                                  80 cent
1 appel             86 cent                                      60 cent

(Okee, niet super objectief, want alles hangt af van het gewicht, maar ik had niet de indruk dat daar veel verschil op zat. Volgende keer kijk ik naar de prijs/kilo, beloofd.)

De laatste dag van de week schupte ik een koelbox in de grond en deed wat aan cultuur. We brachten een bezoek aan de New Jorg Gallery, daar was een tentoonstelling (SELFie) van bijzondere kunstenaars. De vele mooie werkjes inspireerden om binnenkort zelf nog eens creatief aan de slag te gaan.

Werkjes van Kiana Verhoeven, Maxime Mulders, Jente Magielse en een groepswerk

Nog even over de goeie voornemens: Ik merk dat het bijna niet haalbaar is om door het leven te gaan zonder palmolie. Daarvoor heb ik te weinig toegang tot bepaalde winkels of internet. Sommige producten kan ik vervangen door ze zelf te maken, vb. choco, maar hiervoor heb ik dan weer een mixer en elektriciteit nodig. Kortom, op dit moment is het helaas te moeilijk. Wat niet wil zeggen dat ik het binnen afzienbare tijd niet nog eens probeer.

Wat betreft ‘minder afval produceren’ heb ik wel enkele stappen ondernomen. Ik zocht naar een wasbare afwasspons, maar ving steeds bot. De medewerker bij de Zeeman vertrouwde me wel toe dat ze zelf haar wegwerpsponsjes in de wasmachine steekt. De sponsjes worden kleiner, maar je kan ze wel opnieuw gebruiken. Dus, kocht ik voor 49 cent een pak sponsjes. Ik vond mezelf slim, want ze zijn de helft goedkoper dan bij den Aldi. Tot de kassierster van laatst genoemde me droogjes vertelde dat de sponsjes van eerder genoemde dan ook maar den helft zo groot zijn. Mij zo in de luren laten leggen.

Verder wissel ik ondertussen af tussen gewone tampons en composteerbare, omdat die laatste erg duur zijn (5 euro / 20 stuks). Maar net zoals met die andere sponzen, scheelt het toch al de helft.

Op naar week 20!

 

Financieel:

G&F: 18,40
supermarkt: 17,59
kopies: 0,5 euro
kringwinkel: 8 euro (koelbox en korte broek)
spaarpot: 5,51 euro

6 gedachtes over “week 19

 1. Prachtig, prachtig, prachtig jouw blogjes.
  Wat lees ik ze elke keer weer met enorm veel genoegen, en kijk ik elke keer reikhalzend uit naar de volgende!
  Je schrijft verschrikkelijk leuk en vooral vermakelijk.
  Van mij mag je er gerust nog een paar jaar zitten……

  Liked by 1 persoon

 2. Al eens gedacht aan een herbruikbare menstruatiecup? Die gaat naar ’t schijnt 10 jaar mee dus op lange termijn scheelt dat heel wat in de portemonnee.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s