week 16

Wie niets doet, kan niets verkeerd doen
– Jose (hij was alleszins degene die het tegen mij zei)

 

Ik stel voor dat we deze week mijn algemene hygiene, poets- en verzorgingsproducten eens onder de loep nemen.

Een paar jaar geleden ben ik gestopt met het gebruiken van deodorant omdat ik niet het gevoel had dat ik er voordeel uit haalde. Sinds enige tijd weet ik dat je deo best meteen na het douchen opspuit, maar dat vind ik zo’n vreemde gedachte. Dan ben je net proper en dan moet je iets op je lijf spuiten om het te blijven. Net als Green Evelien, ervaar ik dat de oksels kortgeschoren dienen te blijven om een zweetgeur voor te blijven.

Sinds week 16 is mijn tandpasta op en dus mengde ik wat natriumbicarbonaat met kokosolie. Als er nog eens geld is (8,75 euro), voeg ik er een paar druppels pepermuntolie aan toe, want toegegeven, dit smaakt ranzig. Maar alles went zeker?

Met schmink heb ik helemaal niks. Ik heb mij nog maar 1 keer in m’n leven laten schminken door een vriendin die daar heerlijk veel plezier in had. Het hoeft geen extra uitleg dat hier geen eyeliner of nagellak aanwezig is.

In afwachting van mijn buitendouche was ik mij aan een emmer. Of, af en toe, neem ik ergens een douche, in ruil voor iets anders. Daar geniet ik dan heel hard van.
Op dinsdag was het alweer zo’n 10 dagen geleden dat ik m’n haar nog eens gewassen had en dit was dus de uitgelezen kans om m’n nieuwe shampoo te testen. In ‘De Natuurbron’ in Heide kocht ik mijn eerste klomp bio-shampoo. Jammer van de perzikgeur, maar verder best te pruimen (moeha). Hoe dat haarwassen in z’n werk gaat, zie je hier met gratis muziek van The Freak Fandango Orchestra.

Dat dat comfortabel is, hoor je mij niet zeggen, maar het gaat wel. En als het nog eens een keer stopt met waaien, kunnen we de serre herstellen en dan kan ik weer verder beginnen denken aan een douche in die serre…

’t Is niet omdat je bij de financiën al geruime tijd geen ‘wasserette’ hebt zien passeren, dat er niet gewassen wordt. Ik doe geregeld een wasje bij mensen waarmee ik ruilhandel voer of met mijn eigen ‘wasmachine’. Op youtube vond ik een systeem om kleren te wassen en  in het begin vond ik dat wel grappig, maar uiteindelijk blijkt het toch niet zo ideaal. Ik weet niet hoeveel water een wasmachine verbruikt, maar ik heb zo’n 30 liter nodig om te wassen en te spoelen. Lijkt me veel, voor weinig was. Daarenboven duurt het best lang en is het enkel haalbaar met t-shirten, kousen en ondergoed. Enkele voordelen zijn er ook: ’t is aangenamer dan een echte handwas, er is geen elektriciteit voor nodig, ’t is goedkoper dan de wasserette en het is een goeie noodoplossing.

Zo wast Kaat haar kleren

Verder ben ik natuurlijk ook spaarzaam met mijne was, in de yurt is het bijvoorbeeld niet verplicht elke dag andere sokken aan te doen. En thuis loop ik vaak rond in werkkleren of een joggingbroek, waardoor de gewone kleren niet zo snel aan een wasje toe zijn.

Ondertussen zijn een aantal restjes die ik van thuis had meegenomen vervangen door ecologische, euhm, vervangers. Handzeep en afwasmiddel zijn inmiddels van ecover. Als wasmiddel gebruik ik gewoon sodakorrels en in de wasserette gebruik ik de (niet-eco) gratis staaltjes die ik de eerste maand ergens kreeg. Als poetsproduct gebruik ik een staaltje ecover allesreiniger dat van thuis mee is gekomen, maar niet alles wordt hier wekelijks gereinigd, dus daar kom ik best lang mee toe.

Verder aanwezig in de tent:

 • parfum: gelegenheden die het opspuiten van parfum vereisen, hebben zich hier nog niet voorgedaan
 • zonnecreme: zie hierboven (vervang ‘parfum’ door ‘zonnecreme’)
 • dagcrème: zie boven hierboven (vervang ‘parfum’ door ‘dagcreme’)
 • handcreme: volgens Green Evelien houdt het gebruik van handcreme, het gebruik van handcreme in stand. Ik probeer dit dus zo weinig mogelijk te gebruiken ondanks schrale handjes.
 • oorstaafjes, nagelknipper, pincet,…
 • wc-papier: gerecycleerd, onbedrukt en ongeparfumeerd, gaat gewoon mee op de composthoop met de rest.

 

De rest van de week dan.

Ik had weer last van een paar slapeloze nachten door storm en mediastorm. Die eerste heeft geen schade aangericht al was het soms wel eng ’s nachts. Die tweede heeft een deuk geslagen in mijn zelfvertrouwen en dat uitte zich in een slecht humeur, veel twijfels en een langdurende mentale kater (los tot einde week 17).

Er is heel wat gal mijn richting uitgekomen en ik ben er nog steeds niet uit of het de moeite is er op te reageren of niet. Natuurlijk wil ik mezelf verdedigen en ontkrachten dat ik armoede romantiseer of verheerlijk. Natuurlijk wil ik duidelijk maken dat ik geld gewoon een vreemd iets vind en probeer met een minimum daaraan een gelukkig leven te leiden. Maar de galspuwers hebben ongetwijfeld al iemand anders gevonden om de grond in te boren.
Een vriendin, die weet dat er een gevoelig zieltje in mij schuilt, stuurde me dit artikel over kritiek en ik voelde me op slag weer een beetje beter.
Het wordt hoog tijd om mij de ‘fuck it’ – mentaliteit  meer eigen te maken en mij minder te laten leiden door wat anderen van mij denken. Misschien was dat de reden dat dit even moest gebeuren, om me er op te wijzen dat er nog werk aan de winkel is.

Gelukkig kwam ook de Jan op een juist moment mijn hulp inroepen om een haag te planten. Ondertussen deed hij enthousiast zijn denkwerk in verband met mijn buitendouche uit de doeken. (Tijdens de pauze vroeg hij of ik zin had in een pintje, ik aarzelde even en zei toen ja. Tot zover Tournee Minerale). Bedankt Jan en alle anderen die wel begrijpen wat ik probeer te doen.

Vorige week had ik iets te enthousiast geroepen dat de rubriek ‘kwijt deze week’ tot het verleden leek te behoren. Een van mijn twee lievelingsmutsen bleef achter in de straten van Essen na het uitbundig vieren van Carnaval. (vooruitblik: week 17 begon met een kater)

Boek van de week (of misschien wel van de maand of het jaar): De Zahir van Paulo Coelho. Alsof het zo moest zijn, kwam ik in dat boek heel wat nuttige bedenkingen tegen over zaken die mij momenteel bezig houden.
Dvd van de week: Gooische Vrouwen seizoen 2

Trend van de week: regenwormen die tegen mijn deur plakken

Mooi meegenomen:

 • een gratis flesje water aangeboden door het ‘tournee minerale’-team
 • een bon van 5 euro voor mijn traag-maar-gestaag-spaargedrag bij Delhaize het voorbije decennium.

IMG_2424.jpg

 

Financien:

In de spaarpot: 5 euro, in het begin van week
Uit de spaarpot: 5 euro, in het midden van de week
Uit de spaarpot: 15 euro, op het einde van de week (carnaval)
Yoga: 2,5 euro
Bio honing van de imker: 5 euro
Drankjes in de broodjeszaak: 2,85 euro
Supermarkt: 21,64 euro
G&F: 14,85 euro
Carnaval: 3,02 euro (+ de 15 euro van hierboven)
In de spaarpot: 14 cent, op het einde van de week

7 gedachtes over “week 16

 1. Hallo Kaat,
  Ik heb verleden week jouw blog ontdekt. Het lijkt me een moeilijk experiment, wel interessant om te lezen. Misschien haal ik er wel een paar ideeën uit want door omstandigheden moet ik nu ook een tijd spaarzaam leven. Zeker niet gemakkelijk als men dit niet gewoon is. Wel doenbaar voor een bepaalde tijd. Ik wens je veel succes.

  Like

 2. Hey , ik vind jouw blog superleuk! Jij probeert een verschil te maken en alleen al dat verdient een pluim😃 Mensen met kritiek kijken eigenlijk naar zichzelf dus niks van aantrekken hoor ! Nog veel succes!

  Like

 3. lieve Kaat, ondanks die galspuwers ben ik nog steeds je grote fan!
  Probeer het zo te zien: mensen die kritiek hebben op anderen zijn waarschijnlijk zelf heel ongelukkig waardoor jouw ‘succes’ hen de ogen uitsteekt. Gewoon niet op reageren lijkt me het verstandigst.
  En nog een tip voor die ruwe handen. Als mijn handen zo droog of ruw zijn dat ik er last van heb, smeer ik er wat kokosvet op, zalig gevoel en zachtheid gegarandeerd!

  x

  Like

  1. Hej Evelien,
   Inderdaad, de bovenste emmer heeft gaatjes om het water beter te laten circuleren. Ik doe ook een spoelbeurt ja, en om te drogen kan je de onderemmer in de bovenemmer zetten en duwen zodat het water langs de gaatjes wegloopt ;-). Mocht je’t willen proberen, dan zou ik voor kleinere tonnen gaan.
   Groeten, Kaat

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s