week 12

Ironie: ik heb nog nooit zo weinig internet ter beschikking gehad (sinds het ontstaan ervan) en nog nooit zoveel gebruik gemaakt van sociale media.

Enkele mensen spoorden me aan tot het beginnen van een facebookpagina omdat dat gemakkelijker te volgen zou zijn, een vriendin praatte me Instagram in m’n kop en nu heb ik zonet een Youtube-kanaal aangemaakt op vraag van mijn lieve broer die facebookloos is (allen onder de naam ‘het 50 euro experiment’). Dat is natuurlijk een beetje dubbel: ‘off-grid’ gaan, maar tegelijkertijd niet kunnen wegblijven van sociale media of op zoek gaan naar online bevestiging. Het is nu eenmaal af en toe fijn om te proberen mijn project wat extra bekendheid te geven of het gevoel te hebben dat ik in contact sta met de buitenwereld. Ik ben van nature nogal een sociaal beest en hoewel ik hier – tegen alle verwachtingen in – niet veel last heb van eenzaamheid, doet het toch deugd om op Facebook te gaan kijken waar iedereen mee bezig is en hoe mijn nieuw verslag scoort. Het doet me stilstaan bij mijn internetverslaving, want die is duidelijk nog niet overwonnen.

Een jaar geleden kreeg ik m’n eerste smartphone, een afdankertje van mijn broer. Ik vertrok voor enkele maanden naar het buitenland en het leek me wel een goed idee om zoiets mee te nemen. Het ding had maar geheugen voor 1 app, ik koos whatsapp. Ik had geproefd van de smartphone, maar zat opgezadeld met een exemplaar dat niet meer mee kon. Bij terugkomst kocht ik een gerefurbishte iPhone en installeerde een 2de app en een 3de en… Het is eigenlijk vreemd, op zich was ik content met zo’n Nokia waarmee je alleen kon bellen en sms-en, maar zodra ik meer kon, was het moeilijk om me er daarna weer van los te maken. Hiervoor moet ik een soort zelfdiscipline aan de dag leggen en daar moet nog aan gewerkt worden. Want ik heb uiteraard altijd toegang tot internet, maar daar betaal ik dan letterlijk een prijs voor. Ik vraag me af of ik er minder last van zou hebben als ik mezelf terug een oude gsm zou aanschaffen, maw wanneer de mogelijkheid wegvalt.

Ongeveer 1x per week fiets ik naar de bib om eens deftig te internetten. Gedurende de week die daaraan vooraf gaat, schrijf ik alles op wat ik moet opzoeken. Op dit moment lukt het me goed om niet meteen m’n telefoon te nemen om eender wat in m’n hoofd schiet op te zoeken. Het overgrote deel van mijn 500MB gaat op aan sociale media en ik had nooit gedacht daar zo ‘afhankelijk’ van te zijn.

Op mijn ‘goeie voornemens’-filmpje kon je lezen dat ik dit jaar meer aan yoga wens te doen. Ik heb hier wel een matje liggen, maar ik kan mezelf er niet toe brengen om in m’n eentje oefeningen te doen. Dus nam de vrouw des huizes me dinsdag mee op een 1,5 uur durende yogatrip in ‘De Loods’. “Je moet niets doen en vooral niet je best” was een van de vele one-liners die een glimlach op mijn gezicht brachten. Een heel bijzondere vrouw en dat vinden blijkbaar heel wat mensen, want er was zeker 20 man. Op een dinsdagochtend, in een schuur, tussen de velden. Als je de kans hebt, zou je eens moeten gaan. Ik ga alvast dinsdagvoormiddag vrij houden de komende maanden. (’s avonds kan je ook gaan).
Lidmaatschap kost 60 euro per 3 maanden voor zoveel yoga als je wil, wat overeenkomt met 5 euro/week. De vrouw des huizes had al over mijn project gepraat en de lesgeefster stelde voor dat ik elke keer geef wat ik kan. Heel sympathiek! Deze week gaf ik 2 euro, maar ik hoop in de toekomst geregeld meer te kunnen geven. ’t Is het zeker waard en ‘misbruik maken’ hoort niet bij het experiment.

Elke laatste woensdag van de maand kan je een aantal musea in Antwerpen gratis bezoeken. Ideaal voor een moeder-dochter-dag! In het verleden hebben we Plantin Moretus en het Red Star Line zo al bezocht en nu was het Vleeshuis aan de beurt. Het gaat niet over de gruwelijkheden van de moderne vleesindustrie, maar gewoon over Muziek in Antwerpen. Moeder en dochter vertrokken vanuit een verschillend station en dat was fout 1. Plots reden er geen treinen meer tussen Essen en Antwerpen. Ik moest snel nadenken, want mijn make was al onderweg. Liften was m’n eerste idee, maar de bareel deed alsof er aanhoudend treinen voorbij kwamen en toen ik daar na 10 minuten nog stond, veranderde ik van plan. Een dag eerder had ik na 10 jaar (?) opnieuw contact gelegd met de vermoedelijk handigste man van het dorp. Toevallig ook de vader van 2 van mijn vrienden. Ik heb dan lekker brutaal gevraagd of ik de camionette voor een dag mocht lenen en  ja hoor, dat mocht! Hop, fiets erin en naar Antwerpen. Gratis parkeren op de Kaaien en dan snel ons ma gaan zoeken en naar het Vleeshuis. Fout 2 was niet goed checken welke musea nu eigenlijk gratis zijn en voor de deur van een gesloten Vleeshuis staan. Verder naar het MAS dan maar. We hebben ons beperkt tot de eerste 5 zalen, waarvan Antwerpen Wereldstad (over duurzaamheid) mijn absolute favoriet was (want daar stond een composttoilet binnen ;-))

 

 

Alsof ik het gevoel had dat er iets ging misgaan, had ik enkel voor de heenreis betaald. Om mijn geld terug te krijgen, vulde ik een formulier in in Antwerpen Centraal. Ik zie het als een investering in de toekomst, want de dienst die instaat voor de terugbetalingen heeft een achterstand van 2 maanden :-D.
Dankzij de NMBS heb ik nog eens kunnen genieten van de luxe van een auto. En van een stads fileke uiteraard.

Donderdag ging bijna volledig op aan poetsen, opruimen en ervoor zorgen dat het er buiten een beetje ordelijk bij ligt. Ik had namelijk de vraag gekregen of ik vrijdag vrij zou zijn voor een interview met foto’s. Trek op 15 februari die ‘geen reclame’-sticker voor 1 dag van uw brievenbus en dan val ik er gratis in, als m/v van de week in ‘Deze week Antwerpen Noord’ en ‘Rondom Noorderkempen’.

 

Het weekend bestond uit een babyborrel, een avondje op cafe waarvan het grootste deel van de kosten op volgende week staat, te weinig slaap, uitbundige kindjes in mijn huis en het lezen van The Alchemist.

 

Financien:

Yoga: 2 euro
Trein: 4,10 euro
Supermarkt: 21,77 euro
Groeten & fruit: 6,96 euro
GSM: 11,40 euro
Cafe: 2 euro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s