week 10

(week 9 volgt snel)

ik keek te ver vooruit
zag niet wat ik had
zag alleen de overkant
en het veel te groene gras
en ik danste op de rand
verloor mijn evenwicht
en voelde dat de vrije val
nog niet zo erg is
het is hier en nu

– stef bos

 

Ik ben traag. Altijd geweest, maar het heeft lang geduurd voor ik het besefte.

Iedereen lijkt zo goed te weten wat ze willen. De typische ‘waar zie je jezelf over 5 jaar’ bleef bij mij altijd onbeantwoord. Ik zag helemaal niks: geen droomhuis, geen partner, geen kinderen, geen job,…

Ik had altijd veel plannen en ideeën, maar steeds wisselend en van korte duur. Sinds ik vorig jaar alle zekerheden overboord gooide, is er iets veranderd. Het stoorde me steeds minder dat ik niet wist wat ik wou. Ik begon er op te vertrouwen dat er op het juiste moment de juiste mensen in beeld zouden komen of dat nieuwe mogelijkheden mijn pad zouden kruisen. En nu durf ik zelfs zeggen dat ik in het moment leef. En dat het goed is, zoals het nu is en dat ik wel zie wat er later komt.

Jaren geleden vroeg een psycholoog aan mij of de stad wel de juiste omgeving voor mij was. Daar had ik nog nooit over nagedacht. Natuurlijk was de stad goed voor mij, hier was tenminste iets te beleven, ik woonde dicht bij mijn job, de anonimiteit voelde veilig, op den buiten was iedereen bezig met huizen bouwen, trouwen en kinderen krijgen en hier gingen we tenminste nog op cafe. Mijn toenmalig lief zag het wel zitten om op termijn terug naar Wuustwezel of omstreken te verhuizen, maar ik was degene die de boot afhield.

De voorbije 2 jaren waren niet de gemakkelijkste voor mij. Uiteraard stond een relatiebreuk aan de basis van alles. Na 5 jaar vertrok ik uit een appartement waar ik me thuis voelde, bij de persoon die ik het liefst zag. Na 2 slopende maanden van ‘leven uit m’n rugzak en slapen op zetels bij vrienden’ kon ik instappen in een beginnend samenhuisproject. Dat leek op het eerste zicht goed voor mij, maar na een tijdje bleek me dat toch veel stress te bezorgen. Zonder in detail te treden of na te trappen, sommige mensen zouden simpelweg verboden moeten worden om samen te huizen. Op het werk ging het ondertussen ook bergaf. Ik was prikkelbaar en vond nergens geen rust meer. Het enige wat me nog een beetje energie gaf waren m’n vrienden, maar na een tijdje had ik ook daar geen zin meer in.

De loopbaanbegeleidster waarschuwde me dat ik op een burn-out aan’t afstevenen was. Zij gaf me het laatste zetje dat ik nodig had om m’n job op te zeggen. Na 3 maanden opzeg, was ik leeg. Toch wou ik niet zomaar een paar maanden rust nemen. Ik zou gaan werken in ruil voor kost en inwoon via wwoof en workaway. Na vrijwilligerswerk in Nederland, Colombia en Bonaire, belandde ik in de lente van 2016 in de hilarische Hoevendijk in Retie en leerde ik dat het leven allesbehalve saai hoeft te zijn op den buiten. Er gebeurde daar zowaar elke dag meer dan in de seizoensfinales van Thuis.

Vaak besef ik pas wat ik gemist heb, wanneer ik het (weer) heb. Na 2 jaar heb ik eindelijk terug een plek waar ik me 100% thuis voel en dat voelt zalig. Het heeft me heel wat omzwervingen gekost om te beseffen dat het platteland misschien toch mijn habitat is. Ik had er uiteraard wat schrik van om tussen de velden te gaan wonen en ik had tenslotte nog nooit alleen gewoond. Maar die schrik bleek ongegrond. Ik heb hier elke dag het gezelschap van massa’s coole vogels, ik slaap beter dan ooit tevoren en hou heel erg van het ‘gewone’ van de mensen in het dorp.

In combinatie met mijn experiment geeft het platteland me gemoedsrust. Ik heb weinig keuze: ik koop enkel wat ik nodig heb en doe wat er moet gebeuren. Mijn leven is zo anders ten opzichte van mijn leven in Antwerpen, maar meer dan ooit tevoren ervaar ik van die momentjes dat ik besef dat ik gelukkig ben. Dat gaat over heel simpele dingen: rondscharrelde kippen in de tuin, een mooie zonsondergang, een volle batterij, een specht die mij niet ziet, leven op het ritme van de seizoenen, de eenvoud van den buiten,…

Het is nog te vroeg om een besluit te vormen, maar tot hiertoe voel ik dat dit me gelukkiger maakt en zo-veel rust geeft. Dat geeft me alleen maar meer vertrouwen dat wat ik aan het doen ben, goed is voor mij. En ik ben traag, ja, of toch ten opzichte van de meeste van mijn leeftijdsgenoten, maar dat is helemaal okee! Het leven is tenslotte geen wedstrijd, ’t is niet van om ter ’t snelst. ’t Is gewoon van ieder op zijn tijd.

 

Deze post stond al een tijdje in de wacht, om een keer in de plaats van een weekverslag te posten. Ik voel dat ik bepaalde dingen van me wil afschrijven en wil afrekenen met een paar spoken uit het verleden, dus deze blog zal ook daar het medium voor zijn (misschien, af en toe).

In week 10 gebeurde er niet zoveel, maar hier toch een paar woordjes:

 • poetsen in ruil voor een opgelapte fiets en een smoske eiersla (mmmh)
 • nadenken over een plan van aanpak voor een buitentoilet en buitendouche en tippytap
 • (te) weinig nachtrust door wind, neerslag en licht van volle maan
 • mini-winterdip, mede door ‘zie hierboven’ en eerste kennismaking met verveling in een tent
 • een bezoekrijk weekend

4 gedachtes over “week 10

 1. Hey Kaat, als ik dat lees van de rust die je nu eindelijk vindt, kan ik alleen maar heel blij zijn voor jou dat je een plek gevonden hebt waar dat kan. Klinkt in ieder geval heerlijk om zo te kunnen genieten van de rust. Groot gelijk om in het “nu” te leven, de rest volgt vanzelf!

  Liked by 1 persoon

 2. Een beetje erg laat om hier nog op te reageren maar ik heb je blog nu pas ontdekt…

  Al eens aan een hurktoilet gedacht? ’t Schijnt gezonder te zijn dan een zittoilet (een relatief recent verschijnsel, nu kent bijna niemand nog iets anders…).

  Like

 3. Mooi om te lezen, ik herken het anders zijn in dan de gemiddelde om je heen, ik vind het moedig om dit zo aan te gaan, te gaan staan tegenover mogelijke oordelen van anderen en de confrontatie met de geïntegreerde patronen in t zelf

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s