week 5: over wc’s en water

Week 4 eindigde met een, immer ongepast, bezoek van Tante Rosa. Gelukkig was ik de dag ervoor op verkenning gegaan in’t Kruidvat en vond ik daar tampons voor 1,79 euro van het huismerk. M’n vast merk, Tampax, werd onbetaalbaar: 4,29 euro. Tampons (en maandverband) zijn blijkbaar composteerbaar als ze van zuiver katoen gemaakt worden, maar in de bijlage was daarover niks te vinden. Dat wordt dus iets om uit te zoeken tegen volgende maand. Dat zou al heel wat schelen in mijn persoonlijke afvalberg.

Er was nog een bijkomend wc-probleem. Ik wou veranderen van zaagselleverancier omdat de krullen die ik krijg niet altijd even zuiver zijn. Maar dit bleek niet zo simpel. De meeste schrijnwerkers gebruiken hun zaagsel zelf om briketten van te maken of te verwarmen en kunnen, zeker in de winter, niks missen. Na een fietstochtje langs 3 schrijnwerkers op maandagvoormiddag, kwam ik zonder zaagsel en met ijskoude voeten terug. Ondertussen slonk mijn voorraad krullen aanzienlijk. Op dinsdagochtend schepte ik het laatste beetje in de pot en dat was meteen het signaal om actie te ondernemen. De fiets op naar den AVEVE. Ik koos voor 20 kilo vlas (7,10 euro), kwestie van even tijd te hebben om een nieuwe, vaste leverancier te vinden. Na even twijfelen, heb ik het vlas op m’n fiets gelegd en ben ik te voet naar huis gegaan. (3km)

 

Mijn wc verbruikt geen water. Dat went snel, is niet vies, stinkt (meestal) niet en ze staat voorlopig gewoon binnen. De meeste bezoekers durven het (nog) niet te gebruiken. ’t Is nochtans een schoontje!

thumb_p1010045_1024

 

Mijn waterverbruik beperkt zich tot minder dan 10 liter per dag, het equivalent van 1 tot 1,5 keer een standaard toilet doorspoelen. Dat maakt mij best gelukkig. Ondertussen ben ik ook begonnen aan een systeem om regenwater op te vangen. Zo zal ik binnenkort hopelijk nog minder drinkwater moeten gebruiken. Dit is een meer-wekenplan omdat ik het niet in 1 keer kan betalen en er komen nog andere grote kosten aan. Eigenlijk ben ik zelfs iets te enthousiast tekeer gegaan in de doe-het-zelver met als gevolg dat ik 1,39 euro uit m’n spaarpot heb moeten nemen op zondag.

Benodigdheden voor een zeer eenvoudig watersysteem:

 • 3 torens dals (gratis verkregen bij afbraakwerken op’t Rooi Plein)
 • een waterton van 220 liter (1 van m’n 250 items bij aanvang – ter info: 20 euro op kapaza)
 • 4 palen en een paar houten planken (gevonden in de tuin, met toestemming)
 • golfplaat en pvc-buis (pa had dit nog liggen, ik noem het recyclage)
 • goot (7,28 euro)
 • goothouders (1,06 per stuk – ik heb er voorlopig nog maar 2 gekocht)
 • eindstuk (0,95 euro)
 • nagels (2 euro)

Een van de volgende weken moet ik dan nog een paar koppelstukken, wat meer goothouders  en vijzen kopen. Als het systeem binnenkort in werking is, laat ik zeker weten hoe goed het wel/niet werkt.

IMG_1913.jpg zover ben ik al

 

Als jullie een beetje meegeteld hebben, weten jullie dat er al 20 euro is opgegaan aan vlas en materiaal. Daarnaast heb ik nog 20 euro uitgegeven in diverse supermarkten en 5 euro bij Kempengoud. De overige 4,.. euro ging op aan keeltabletjes.

Verder waren er deze week diverse logeer- en eetpartijen.
Vrijdag: Karen blijft eten en slapen.
Zaterdag: Karen krijgt ontbijt. Ma en pa komen brunchen. Kaat gaat eten bij andere Karen.
Zondag: Kaat ontbijt bij andere Karen. Ellen komt eten en slapen bij Kaat.
Maandag: Ellen ontbijt en luncht.

Klinkt bijna als een gastronomisch weekend. En niemand kwam met lege handen, behalve ik. Pompoenchutney, granola, walnoten, groenteoverschotten, aanmaakblokjes (die verdienen nog een foto binnenkort),… en een wc-emmer vol lekkers en handigs.

 

img_1922

Heel fijn allemaal, maar  a b s o l u u t  niet nodig. Noot aan toekomstige bezoekers: ik ben meer dan content met jullie aanwezigheid, dus je hoeft  e c h t  n i k s  mee te pakken. Ik ben verre van aan’t verhongeren…

 

Wat nog:

 • maandag een beestige film gezien met mijn nieuwe favoriete actrice: beasts of the southern wild
 • dinsdag begonnen en woensdag geëindigd in het mooie ‘Mevrouw Verona daalt de heuvel af”

Besparingstip voor zij die wonen in een huis zonder regenwatervoorzieningen:

 • De eerste liters water die uit de douche komen zijn altijd koud en niemand gaat daar onder staan. Zet een emmer onder de straal en spoel er daarna je wc mee door. ’t Is een druppel op een hete plaat, maar ’t is wel een druppel. En stel je eens voor hoeveel liters (en misschien ook wel euro’s) je redt door dit elke dag te doen!
 • (die hards kunnen dit ook doen met badwater)

3 gedachtes over “week 5: over wc’s en water

 1. Ik vind dit een prachtige manier van “overleven” want ik probeer ook in alles zo eenvoudig mogelijk te besparen en ja… die eerste waterdruppels uit een kraan voor eventueel “warm ” water benuttig ik voor de koffiezet. Steeds goed voor een thermoskan en een dagje “koffie”. Maar ik leer steeds bij, dat wel 😉

  Like

 2. Belangrijke Tante Rosa-tip: koop jezelf een menstruatiecup! Eén keer een relatief kleine investering (25euro ongeveer), maar je hoeft daarna nooit meer tampons of maandverband te kopen, én je hebt geen afval meer! Beetje oefenen met dat ding int begin, maar het is zo iets fantastisch dat je je afvraagt waarom dat niet meer gekend is…Succes!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s