week 3

Week 2 werd afgesloten met een stevige storm. Week 3 begon dus met verstevigingswerken, het herstellen van de klink en het dichten van de lek. (garantie)
Hopelijk heb ik de kinderziektes nu gehad en komen er niet meer te veel van zulke fratsen op m’n pad het komende jaar.

M’n geld ging er deze week snel door:

 • was in wasserette: 3,5 euro  (35 minuten – zonder drogen)
 • bio tandpasta: 6,70 euro (mijn afvalwater verdwijnt gewoon in de grond en die willen we zo proper mogelijk houden)
 • eerste alcoholische dranken genuttigd: 4,37 euro
 • staalwol: 2,30 euro
 • film huren: 1 euro
 • eten: +- 31 euro
 • in de spaarpot: 1,40 euro

Ik sta wel nog 10 euro in’t schuld bij mijn moeder: ze kocht Clogs voor mij in de LIDL (niet te verwarren met Crocs) aan 6,99 euro en bestek in de Action voor 3 euro. In week 4 hoop ik mijn schulden af te lossen.

Deze nieuwe levensstijl brengt wel wat gezondheidsvoordelen mee:

 • ik beweeg meer (veel fietsen, hout sjouwen,…)
 • ik eet gezonder
 • ik snoep veel minder
 • weinig alcohol (de limiet van 10 glazen wordt niet gehaald)
 • ik ga zeer op tijd slapen
 • meestal geen wekker: ik word wakker met het kraaien van de haan (ergens tussen 4 en 8)
 • geen tv of internet

 

Ik krijg geregeld de vraag wat ik zoal uitvreet elke dag… hier gaan we:

’s Morgens begin ik met hout aanvullen, kachel aansteken als het koud is (9 graden of minder in huis), water halen, water opwarmen en afwassen en mezelf wassen, een foto maken van mijn huis voor een eventuele timelapse in de film, warm eten maken voor ’s middags (of 2 middagen), om de 2 dagen m’n wc legen, m’n huisje vegen,…

Daarna ga ik geregeld naar de winkel, haal ik zaagsel bij de schrijnwerker, verplaats ik nat hout naar het houtkot om te drogen (mijn bron van hout), fiets ik naar de bibliotheek voor internet (12 km), leg ik mijn bezigheden vast op film, werk ik in mijn toekomstige serre, doe ik wat onderhoudswerken in mijn huis, doe ik aan ruilhandel (meer hierover in week 4), zoek ik een echte job, ontvang ik bezoek,…

Tegen 16u30 begint het alweer donker te worden, dus begin ik weer met de kachel aan te doen en snel nog wat kookvoorbereidingen te treffen, das een stuk aangenamer bij daglicht. De dagen zijn eigenlijk iets te kort, maar dat geldt natuurlijk voor iedereen. Met dat verschil dat iedereen ’s avonds het licht aansteekt en evt. nog wat huiselijke taken kan doen. Als overdag de zon goed geschenen heeft, kan ik ’s avonds een gezellig lampje aandoen dat zowat heel het huis verlicht, maar anders moet een kampeerlamp volstaan. Koken en afwassen is dan echt een opgave. Vandaar dat ik op veilig speel en ’s middags warm eet.

’s Avonds ligt de productiviteit niet zo hoog: een boek lezen, een film kijken en een beetje monteren (ligt nog wat moeilijk omwille van weinig elektriciteit en omdat ik er nog aan moet wennen om naar mezelf te kijken)

Eigenlijk is het tegenstrijdig: in de winter heb ik veel licht nodig, maar is dat moeilijker te verkrijgen. Als de zon schijnt, en dat heeft ze deze week goed gedaan, is m’n batterij redelijk snel vol. Ik ga dus eens nadenken over een 2de batterij waarin ik energie kan opslaan voor de grijze dagen.

Verder weet ik intussen dat m’n rookalarm werkt. Ik was rustig film aan’t kijken toen ik een dikke rookpluim zag. Een van de dennenappels die lagen te drogen op de stenen van de stoof, lag tegen de kachelpijp en stond in de fik. PANIEK! Handschoenen aan, dat ding in de kachel gegooid, dat botste er terug uit, dat ding op de kachelplaat gelegd, de deur van’t slot gedaan, dat ding buiten gegooid, hard op dat ding gestampt, water over dat ding gegoten. En die avond de kachel maar niet meer aangevuld met hout… pffff

Onderweg naar de schrijnwerker kwam ik een paar hele mooie, dure, waterdichte fietszakken tegen… in de beek. Na een korte innerlijke strijd, ben ik ze gaan afgeven bij het eerste huis. Tamelijk snel spijt van. Volgende keer dat er iets bruikbaars in de beek ligt, is het van mij. ’t Is maar dat jullie het weten.

Mijn besparingsmaatregelen:

 • Ik stel wekelijks een kookschema op, zo heb ik niets te veel in huis en moet ik amper iets weggooien.
 • Af en toe eens op gratis.be gaan kijken
 • Andere stooktechniek —> minder houtverbruik (maar nog steeds veel)

2 gedachtes over “week 3

 1. jij bent echt te goed voor deze wereld hè! Die fietszakken waren misschien wel speciaal voor jou uit de lucht komen vallen en dan geef je ze weg! Maar goedheid wordt altijd beloond met nog meer goedheid, dus binnenkort valt er wel iets nieuws en waarschijnlijk nog beter, uit te lucht! 😉

  Like

 2. Zijn dat 10 glazen per dag?! 😉

  Je zal inderdaad beloond worden voor die fietszakken,de zon zal nog veel schijnen. Je hebt duidelijk een grote uitdaging gekozen om in de winter te starten!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s