week 1

Have nothing in your house 
that you do not know to be useful
or believe to be beautiful

William Morris

 

Het voordeel van week 1 was dat ik nog een aantal dingen van thuis kon meenemen: rijst, pasta, olijfolie, bloemsuiker (?), linzen, een lijnkaart, shampoo,… Het nadeel van week 1 was dat ik van bij ma en pa kwam en er een hele hoop essentiele dingen niet in mijn eigen kast stonden. Ik heb dus een aantal basisvoedingsmiddelen moeten kopen en dat zal de volgende weken nog wel vaker voorkomen, maar over zout, honing, muskaatnoot, mayonaise, bakboter, choco en wc-papier zal ik mij al een tijdje geen zorgen moeten maken.

img_1617img_1618img_1620

(transparante boekhouding)

Deze week heb ik een aantal besparingsmaatregelen genomen. Zonder internet is netflix niks waard —> winst, 3 euro/maand. De 5 euro die al 9 jaar maandelijks naar Oxfam gaat (waarschijnlijk om medewerkers te betalen) blijft vanaf nu gewoon bij mij. En mijn gsm abonnement (150 belminuten, 1000 sms, 500 MB) kost nu 8 euro/maand ipv 13 euro. Als uw mond nu openvalt en u zich afvraagt waarom u (veel) meer betaalt voor +- dezelfde dienst en u uiteindelijk de overstap naar Scarlet waagt, wees dan zo vriendelijk om door te geven dat u bij hen terecht bent gekomen dankzij klantnummer S2293973. Dat zou mij een welgekome korting opleveren 😉

In plaats van dilemma op dinsdag deed ik aan dilemma op zaterdag. Namelijk, wel of niet naar het optreden van The Cure gaan. Ik had dit ticket al een jaar geleden gekocht, toen er van dit experiment nog lang geen sprake was. Indien u nu denkt ‘zo is het gemakkelijk om leuke dingen te doen zonder geld’, wel, eigenlijk niet. Het kost mij meer geld en moeite om wel te gaan: m’n gezelschap drinkt al eens graag een pintje en meestal drink ik graag mee, maar pintjes aan 3 euro zijn onbetaalbaar. Lockers en toiletbezoeken kosten ook geld en na het optreden moet ik terug in mijn middle of nowhere geraken of logement vinden bij iemand die geen dure zaterdagavondplannen heeft.

Soit, ik ben er geraakt, ik heb een pintje gedronken, ik ben naar’t toilet geweest en ik heb logement gevonden. Alles tezamen heeft deze avond me 6 euro gekost.

 

Toch al een paar ‘grote’ zorgen gehad deze week. Twee ervan weer-gerelateerd.

 • Is mijn tent bestand tegen zoveel regen? Tot hiertoe bleek van wel.
 • De eerste dagen was het weer zo slecht dat m’n zonnepaneel amper energie produceerde. Ik had erop gerekend dat ik met elke 4 uur daglicht mijn batterij volledig zou kunnen opladen en dus ook elke dag mijn gsm, laptop, lamp en camerabatterijen indien nodig. Tot hiertoe bleek van niet ;-). Het was redelijk donker en stil de voorbije week.

img_1616

(euforie op vrijdagochtend toen de batterij eindelijk vol was)

De andere zorg ging over de camera die alles moet registreren. De batterijen zijn belachelijk snel leeg en dit zorgde voor frustraties. Op die manier zou ik niet kunnen filmen wat ik wil en dus heb ik een nieuwe gekocht. Hopelijk kan ik er vanaf deze week mee aan de slag en dan hoop ik binnenkort een filmpje te posten.

Voor de die hard fans heb ik hieronder mijn 251 spullen opgelijst. Wie zich terecht afvraagt hoe ik de aantallen van m’n bestek berekend heb… ik bezit blijkbaar niet meer dan dat. Als er binnenkort wat geld over is, kan ik 1 geleende mes en  vork terug geven. (er zit al 37 cent in m’n spaarpot)

Goed, tot hier voor deze keer!

Kaat

 

2x eenpersoonszetel
salontafel
gitaar
cd-mapje (inhoud verruilbaar tegen andere cd’s uit m’n collectie)
schriftje
atoma-schrift
2x flow
sudoku-boekje

7 boeken (verruilbaar tegen andere uit m’n collectie)
2 kaften
sjaal

bed
mat
nachtkastje
oordoppen voor s nachts
oordoppen voor luide muziek
geluksbrenger
pennenzak
bril
zonnebril
lamp op zonne-energie

6 houten bakken
dressoirkast
batterij
zonnepaneel
weegschaal

gezellig lampje
2 koplampen
poster
wasrek
2 rugzakken
wc
wc-borstel
matje

toiletzak
scheermes
tandenborstel
bekertje
haarborstel
nagelknipper
EHBO
emmer
borstel
aftrekker

4 haarrekjes
kastje
badkuip
2 kussensloop
2 dekens

hoeslaken
dekbedovertrek
regenpak
loopvest
2 loopbroeken
2 loopt-shirts
2 zakdoeken

sporttopje
2  lange thermische onderbroeken
3 werkbroeken
2 paar werkhandschoenen
2 mutsen

bivakmuts
2 werkt-shirts
2 werktruien
werkjas
pet
pyjama
2 korte broeken

3 lange broeken
yogapants
joggingbroek
6 truien

7 onderbroeken
3 bh’s

8 paar sokken
2 jassen

7 t-shirten
2 t-shirts lange mouw
dunne handschoentjes

2 handdoeken
2 washandjes
badjas
2 werkkoffertjes
tape
2 paar botten

4 paar sloefen (voor gasten)
4 paar schoenen
blik en veger
deurmat

tafel
wasmachine
2 badjes
snijplank
melkkit
4 borden

3 pannen
pot
4 glazen
2 lepels

2 messen
3 vorken
1 scherp mes
pureestamper
houten lepel
pollepel
‘mixer’

7 bewaarpotten
fornuis
droogrek
plateau

kom
2 keukenhanddoeken
sponsjes (1 pak van 10)
handschoenen
1 pottenlapje
2 dweilen
stoppentrekker
kattenkop

kastje op wielen
paraplu
vuilbak
spellendoos
2 fietsen
hesje
fietspomp
2 drinkenbussen

hangmat
kiekendraad
tafel
bank
2 krukken
2 stoelen
stoof
kapmes

2 allumeurs
rookmelder
co-melder
waterton
handpomp
zakmes
portefeuille
1 bankkaart
token voor onlinebankieren

bufke
id-kaart
rijbewijs
velokaart
bibkaart
gsm
oplader
laptop
oplader
spaarpot

Alles wat te maken heeft met het maken van de documentaire wordt niet geteld (camera en toebehoren). Ook als hier kosten zouden komen, worden die niet ingecalculeerd in de 50 euro/week, omdat er anders geen film komt.

9 gedachtes over “week 1

 1. Wat een bijzonder project Kaat! Ik kijk nu al uit naar jouw volgende verhalen en hoop voor jou dat je niet meer te vaak in het donker moet zitten… goe bezig!

  Like

 2. leuk om te lezen! de oplijsting vind ik wel hilarisch, dan pas besef ik (en nog veel anderen vermoed ik) hoeveel overbodige dingen er hier in mijn huis rond zwerven, en ik vind me dan al geen materialistische…

  Like

 3. Wat een goed initiatief. Mag je best meer bekendheid aan geven. Ik ben al een jaar bezig overbodige spullen uit m’n huis weg te geven. Omdat ik kleiner, simpeler en goedkoper wil leven. Dat blijft best moeilijk in deze wereld waarin we volgestopt worden met reclames.

  Like

 4. Dag Kaat, ik ken je niet maar ben wel afkomstig van dat kleine dorpje tussen Essen en Kalmthout 😊. Minimalisme is goed want minder zaken zijn minder zorgen en leuk te zien dat jij er iets moois rond bouwt en dat ook nog documenteert. Ik ben nu al fan omdat ik weet, uit ervaring, dat je met het weinig kan rondkomen en daar ook nog eens perfect gelukkig mee kan zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s